2011. augusztus 22., hétfő

Összpontosítás

-Hogyan tanuljuk meg az elengedést/3.rész/-


Összpontosítás

A fegyelem elválaszthatatlanul összetartozik az összpontosítással. Már maga a szó is tartalmazza, hogy összpontosításnál egyetlen pontba kell besűrítenünk teljes figyelmünket, ezt a pontot kell középponttá tennünk. Méghozzá azzá a ponttá, amely éppen foglalkoztat téged! És egyáltalán nem fontos, hogy ez a feladat éppen egy szerződéstervezet megírása vagy a petrezselyem felaprítása a salátába.
Akármit teszel is, tedd összpontosítva, mert így dolgozhatsz csak hatékonyan, és így érheted el a legjobb eredményt.


Mindent, amit átélsz, tudatosan éld át, hiszen ezt jelenti a pillanatra összpontosítás. Mindig az a legfontosabb, amit éppen csinálsz!
Nem minden fontos, ami sürgős. Tanuld meg elválasztani a fontos feladatokat a jelentéktelenektől, és oszd fel őket sietősebb és ráérősebb feladatokra. Figyelj az elsőbbséget élvező dolgokra!  Először mindig azt végezd el, ami a legfontosabb, és ne felejtsen el koncentrálni! Ilyen módon folyamatosan jó lesz a teljesítményed, hiszen mindig koncentráltan dolgozol! Minden pillanatot a legésszerőbben használd ki. És tudjuk, hogy minden pillanat egy-egy lehetőséget tartalmaz.


Például levelet írsz. De levélírás közben már azon jár az eszed, hogy még ott vár a nagymosás, és Kovács urat is fel kell hívnod! Így aztán jó sokáig elhúzódik a levélírás, hiszen nem összpontosítasz a feladatra. És az eredmény sem lesz valami megnyugtató.
Szétszórtad az eneriáidat, Kovács úron járt az eszed, meg a nagymosáson, nem csoda, hogy a levél olyan lett amilyen. Átírhatod, vagy elküldheted úgy, ahogy van, de természetesen akkor elégedetlen leszel a teljesítményeddel.
Most, amikor ezeket a sorokat olvasod, kezd is meg azonnal új ismereteidnek alkalmazását:
engedd el minden olyan gondolatod, amely nem az olvasottakhoz kapcsolódik, és amelyek elvonják a figyelmedet attól, hogy a szavak értelmére öszpontosítsál.


Összpontosítási gyakorlat


Ülj le kényelmesen, gondoskodj arról, hogy senki és semmi ne zavarjon. Lélegezz mélyeket, amíg nem érzed, hogy teljesen nyugodt vagy. Érezd, ahogy a lélegzeted szétárad egész testedben, ahogy hasfalad lassan emelkedik-süllyed. Érzékeld a lélegzetedet, engedd el a gondolataidat. És most képzelj el egy gyönyörű nyári rétet. Csodaszép zöld rétet látsz, tarka virágokkal telehintve. Összpontosíts erre a rétre. Gyönyörködj az ég kékjében, hallgasd a maadarak csicsergését, figyeld meg, hogyan száll a darázs virágról virágra, nézd, mint hajladoznak a virágok a szélben. Összpontosíts erre a rétre! Csodálatos nyári rétet láthatsz, és ha a szaglásodra összpontosítasz, akkor még a virágillatot, a rét illatát is érzékelheted. A nyár illatát beszívod magadba.
Élvezd ezt az érzést! Érezd jól magad a nyári réten. És ha eléggé kipihented magad, térj vissza az itt és mostba. Visszatérsz az itt és mostba, kinyitod a szemed, és remekül érzed magad.
Ha láttad, érezted, szagoltad a személyes nyári rétedet, akkor nagyon jól tudsz összpontosítani. Hiszen ez a rét csak koncentrált gondolataidnak a kifejezése - imaginációs képességed kifejezése, amelyet az összpontosítás tesz lehetővé.
Ha csinálunk valamit, csináljuk alaposan - még ha ostobaság is. (Balzac)1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok