2013. április 19., péntek

A negativitás és a szenvedés gyökerei az időben találhatóak

-A Most hatalma-


15. Rész

De a hit, hogy a jövő jobb lesz, mint a jelent, nem mindig illúzió! A jelen valóban lehet rettenetes, és a dolgok valóban jobbá válhatnak a jövőben, mint ahogy az gyakran meg is történik!

A jövő általában a múlt másolata. Felszínes változások lehetségesek ugyna, de valódi átalakulás ritkán történik, és az is attól függ, vajon képes vagy-e eléggé jelen lenni ahhoz, hogy a most erejéhez hozzáférve fölöldjad a múltat.
Amit a jövőként észlelsz, az jelenlegi tudatállapotod szerves része. Ha elméd a múlt valamely nehéz terhét hordozza, akkor ugyanabból fogsz többet megtapasztalni! A múlt a jelen hiányán keresztül állandósítja önmagát. A jövőt valójában tudatod pillanatnyi minősége alakítja, s azt természetesen kizárólag mostként élheted meg.

Nyerhetsz 10 millió dollárt, de az csak felszínes változást hozhat életedben. Ugyanazokat a kondicionált, feltételes reflexként rögzült mintákat adnád elő akkor is, csak éppenséggel fényűzőbb díszletek között...Az ember képessé vált az atommag hasítására. Így már nem csupán 10-20 embert csaphat agyon a bunkójával, hanem akár egymilliót is megölhet, egyetlen gomb megnyomásával...Vajon ez valódi változás?

Ha a jövőt a tudatod jelenlegi minősége határozza meg, akkor vajon mi határozza meg tudatod minőségét? Jelenléted mértéke. Az egyetlen hely tehát, ahol valódi átalakulás jöhet létre, és ahol a múlt föloldódhat, az a most, a jelen.
***
Minden negativitás a pszichológiai idő fölhalmozódásából és a jelen visszautasításából fakad. A nyugtalanságot, a szorongást, a feszültséget és az aggódást - valamenniy a félelem különböző formája - a túl sok jövő és a nem elegendő jelen okozza. A bűntudatot, a megbánást, a neheztelést, a sérelmeket, a szomorúságot, a keserűséget és a nem megbocsátásnak valamennyi formáját a túl sok múlt és a nem elegendő jelen okozza.
A legtöbb ember nehezen hiszi el, hogy létezik egy minden negativitástól mentes tudatállapot. Pedig az az a felszabadult állapot, amiről valamennyi spirituális tanítás beszél.
Ez a megváltás ígérete, ami nem egy illuzórikus jövőbeli valami, hanem itt és most van!

Talán nehezedre esik fölismerin, hogy szenvedésed és problémáid oka valójában az idő. Azt hiszed, hogy azokat életed ilyen olyan helyzetei okozzák. Hagyományos szemszögből nézve igazad van.
Amíg azonban nem néztél szembe elméd alapvető, problémakeltő működési hibájával - a múlthoz és a jövőhöz való ragaszkodásával és a jelen letagadásával -, addig problémáid valójában csak formájukat változtatják, azok teszés szerint kicserélhetők más gondokkal. Ha csodálatos módon, hirtelen, minden problémád, illetve szenvedéseidnek és boldogtalanságodnak minden általad észlelt oka megszűnne, de te nem vállsz jelenlevőbbé, tudatosabbá, akkor hamarosan az eddigiekhez hasonló probléma-, illetve szenvedéscsokorral a kezedben találnád magadat...Az árnyékod elöl nem futhatsz el! Végső soron csak egyetlen probléma létezik: maga az időhöz kötött elme.

Nem tudom elhinni, hogy valaha is elérhetek egy olyan pontra, amikor teljesen megszabadultam a problémáimtól?!

Teljesen igazad van. Soha nem tudsz elérni erre a pontra, mert már most ezen a ponton vagy!
Az időben nem létezik megváltás. Nem lehetsz szabad a jövőben. A szabadság kulcsa a jelenlét, tehát csakis most lehetsz szabad.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok