2013. május 21., kedd

Megélni és megőrizni a pillanatot...

Sziasztok! A kreativonismeret.hu oldal szerkesztőjétől Mucsi Tinától hoztam nektek egy cikket és egy ajánlatot. Nagyon időszerű a cikk tartalma, hiszen sokan tervezgettek már nyaralást, szabadidő eltöltést  a nyári szünetre, hát állj meg egy kicsit olvasd el a cikket és fogadd meg a tanácsokat, a kirándulásokkal és nyaralással kapcsolatban, főleg, ha egy gyönyörű helyre tudsz ellátogatni. Ha pedig szeretnél a programon résztvenni akkor az oldal alján található linkre kattintva megtalálod a részleteket.


Szerző: Mucsi Tina - kreativonismeret.hu


Néhány hete kirándultunk egy napot a férjemmel az egyik szomszédos országban. Gyönyörű helyeken jártunk, megnéztünk két "mesekastélyt", a kincseket, amelyeket őriznek és az őket körülölelő, gondozott, ébredező parkokat, hajóztunk és sétáltunk, élveztük a hangulatot, a látványt...

Már nem először tapasztaltam mindeközben meglepetten, hogy útitársaink közül sokan hogyan "nézelődnek": mobiltelefonnal/fényképezőgéppel jó sokat és gyorsan körbekattintgatva (és aztán rögtön a közösségi oldalakon mindent bőszen megosztva), majd szinte selát-sehall módon szó szerint tovarohanva. Ha gasztro-hasonlattal szeretnék élni, akkor azt mondhatnám, hogy igyekeznek bekebelezni, felfalni minél többet, de közben rágás nélkül nyelnek és mit sem élveznek a lényegből: az ízekből, az illatokból, a zamatból...

Ha tudatosan lassítasz, sokkal több és mélyebb élménynek lehetsz a részese utazások, nyaralás közben is.

Ha a telefonodat tudatosan kikapcsolva és - először csak néhány percre - minden egyebet félretéve sikerül rávenni Magad, hogy utazás közben egyszerűen leülj és "semmittéve" nézelődj, alaposan megfigyeld, magadba fogadd a Téged körülvevő környezetet, legyen az park, erdő, város, múzeum vagy bármi egyéb, fejben, figyelemmel is pontosan ott legyél mindig, abban a pillanatban, ahol valóban fizikailag is vagy akkor a Téged folyamatos rohanásra, mozgásra, "bekebelezésre" késztető bal agyféltekéd végre magától visszavonul. Bekapcsol viszont az elmélyülést, ellazulást, pihenést segítő jobb agyféltekéd, azaz egyszerre harmóniába, nyugalomba, kiegyensúlyozott lelkiállapotba kerülsz.

És végülis éppen ezért utazol el nyaralni, nem...?:-)

Azt tapasztalom továbbá, hogy rendkívül felemelő elfoglaltság utazás közben rajzolgatni, naplózni. Nagyban segíti a fenti folyamatot, a pillanat mélyebb megélését, a jelen-léted megerősítését, a kikapcsolódást. Ilyenkor az ember szinte eggyé válik a környezetével, a helyére zökken, ami előtte esetleg a hétköznapokban kibillent, sőt, sokszor válaszok, megoldások is érkeznek korábbi kérdésekre, zakatoló problémákra szinte a "semmiből"... Ha az agyunk képes pihenni, azt sokszorosan meghálálja.

Az utazás utáni útinapló készítés hasonlóan nagyszerű tevékenység: segít újraélni az élményeket, a magunkkal hozott vázlatrajzok, irományok, képek, blokkok, belépőjegyek, szalvéták, virágok, akár apróbb kavicsok, egyéb szívünknek kedves, személyes emlékek is mind megtalálják a helyüket egy füzetben... És ezt utána bármikor elővehetjük, nézegethetjük - egyszóvel jóval többet ad, mint egy "sima" fotóalbum.
Jó, jó, persze, de mégis hogyan fogj hozzá?

Hogyan rajzolhatsz mégis, ha eddig még sohasem rajzoltál?

Mi mindent kell ehhez magaddal vinni (és mit nem kell) az utazásra, hogy közben és utólag naplózhass?
Íme az EGYSZERI alkalom, ahol a fentiekre választ kaphatsz:

Útinapló (travel journal) workshop

azaz egy fél napos nyárváró kreatív-rajzolós program, amelyre akár a 8-13 éves gyermekedet is magaddal hozhatod - útinaplózzunk együtt!:-)

Időpont: 2013. június 2. vasárnap 9-13 óráig
Helyszín: Magnóliák Műhelye (Budapest, III.ker. Bokor utca 2.)

A programon megismerkedhetsz a kreatív útinapló műfajával, legfontosabb kellékeivel és néhány olyan, akár már útközben is hasznosítható technikával, amelyekkel akár RAJZTUDÁS NÉLKÜL naplózhatod képekben a nyaralásodat! Gyermeked is örömmel rajzol és ragaszt majd Veled akár a nyaralás során, akár utólag az úton készített képekből és összegyűjtött kincsekből.

- MIT érdemes (és mit nem érdemes) gyűjtögetni egy nyaralás során és HOGYAN tároljuk/naplózzuk ezeket utólag?
- Hogyan lehet gyönyörű tájkép- vagy épület-rajzokat készíteni előzetes rajztudás nélkül?
- Miként lehet utólag még emlékezetesebbé tenni egy-egy fotóval megörökített pillanatot?

Sok tipp, ötlet, kreatív technika, amelyeket rögtön ki is próbálunk együtt!

A programon szinte minden kelléket, papírt én biztosítok, amit ezeken felül hoznod érdemes, azt a jelentkezés után megírom Neked.

A program egyedi alkalom, ilyen nem volt és belátható időn belül nem is lesz újra, így ha tetszik a program, tarts velünk most!:-)

A program díja: 6000 Ft (felnőtt) és 4000 Ft (gyermek, 13 éves korig)

Jelentkezés: névvel, a jelentkezők számával és számlázási adatokkal május 25. éjfélig az alábbi linkre kattintva: Mucsi Tina Kreatívönismeret

---

Nyári alkotótáborok 10-14 éves gyermekeknek Budán, Pesten és Dunakeszin, UTOLSÓ helyek:
Nyári jobb agyféltekés rajztáborok GYERMEKEKNEK
(http://kreativonismeret.hu/gyermek_rajztabor/)

A még szabad helyekről, helyszínekről és időpontokról a link alatt tájékozódhatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok