2013. október 5., szombat

A Meditáció - Természetes terápia

-Természetes terápia-

A meditáció gyökerei több vallási hagyományban megtalálhatók. A hinduizmusból származó jógagyakorlatok a legismertebbek, de a keresztény filozófiában is jelen van a meditáció, az elmélyülés, az ima különböző formái, melyek sokszor olyan tudatállapothoz vezetnek, amelyben az ember eggyé válik a meditáció tárgyával (misztikus élmény).

A meditációs gyakorlatok célja, hogy az alany a mély koncentráció, a tökéletes belső béke állapotába kerüljön. Segít, hogy uralkodni tudjunk a gyondolatainkon, és külön tudjuk választani a jó és a rossz tapasztalatokat. Idővel megtanulható általa az elme kitisztítása, meg lehet szabadulni mindentől, ami korlátozza az embert.

Az ilyen állapotot különböző gyakorlatokkal lehet elérni: 

A mindennapi káoszból való kikapcsolódással, mantrák (imádságok) ismételgetésével, légzőgyakorlatokkal vagy aktív fizikai meditációval, mint amilyen a transztánc.
A tudósok kimutatták, hogy amikor a meditáció alatt megpihen az elme, az a testet is gyógyítja.
A meditációs gyakorlatok segítenek a stressz leküzdésében és a betegségek megelőzésében.
Aki rendzseresen meditál, egybefogja a testét, az elméjét és a lelkét.

GYAKORLAT TESZI A MESTERT

A meditációs gyakorlatokat rendszeresen kell végezni, a legjobb naponta. Az eredmény csak bizonyos idő elteltével tapasztalható. Hogy milyen hosszan végezzük a gyakorlatokat, ebből a szempontból másodrendű. Ahhoz, hogy az ember valóban ellazuljon meditáció közben, a legfontosabb, hogy belül kész legyen a teljes kikapcsolásra. Minél többet gyakorolunk, annál mélyebb lesz a nyugalom.

Gyakorlatok:

Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban és uagyanazon a helyen meditáljunk, ismert és nyugodt környezetben, ne váltogassuk a gyakorlatokat, és néhány hétig maradjunk ugyanannál  meditációs formánál.

Hatás -
Amikor meditálunk, lelassulnak a szervezet anyagcsere-folyamatai, alacsonyabb lesz a pulzus, csökken a légzésszám. Ennek eredménye a teljes ellazulás, amelyet az agyi aktivitás mérésével ki is lehet mutatni. Ébredéskor az 13-30 hertz körüli (béta-hullámok), meditáció közben azonban 8-12 hertzre esik vissza (alfa-hullámok). Az alfa-hullámok általában csak alvás közben jelennek meg.

Mit mond a hagyományos orvostudomány

Az orvostudomány is alátámasztja, hogy a meditáció pozitív hatással van a vegetatív idegrendszerre. Neurológiai kutatások kimutatták, hogy amikor meditálunk, szabályossá válik az agyhullámok frekvenciája, ami a mély ellazulás állapotának kifejeződése.

ÉRDEMES TUDNI

A meditáció egyik formája már évezredek óta, hogy az ember bizonyos "szent" szavakat mondogat. Ismételgessük az "Om" szótagot, vagy az "Om mani padme hum" mantrát (imádságot).Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok