2013. december 20., péntek

Kneipp - Terápia - Természetes terápia

-Természetes terápia-

Mozgásra épülő életmód terápia

Igazoltan hatásos mozgásszervi panaszok, emésztési problémák, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint vegetatív működési zavarok esetén.

A híres természetgyógyász papról, Sebastian Kneippről elnevezett terápia négy részből áll: a vízterápiás eljárások, valamint a gyógynövények és a megfelelő étrend alkalmazása mellett nagy hangsúlyt kap a mozgás.
Mindenekelőtt a mozgásszegény életmód és a túlzott stressz idézi elő az úgynevezett jóléti, vagy közismertebb néven civilizációs betegségeket.
A modern orvostudomány teljes mértékben alátámasztja ezt a feltételezést. A szabad levegőn végzett rendszeres testmozgás a legfontosabb dolog, amit egészségünk megőrzéséért és a legtöbb panasz megszüntetése érdekében tehetünk.
Kneipp szerint elsősorban olyan mozgásformák közül érdemes választani, mint az úszás, kerékpározás, kocogás vagy séta. Az általa javasolt terápia a terhelés és a pihenés váltakozásán alapszik. A terápia legfőbb célja egy olyasfajta rend megteremtése az életünkben, amely lehetővé teszi, hogy természetes "biológiai óránk" szerint működjön az összes életfunkciónk.

Megtervezett életmód

Az összes életfolyamat - pl. alvás, ébrenlét, emésztés - biológiai ritmus szerint zajlik. A terhelés és ellazulás természetes egymásra hatását könnyen felborítja a gyógyszerszedés és a stressz.
Tervezzünk be a nap folyamán szüneteket, amikor visszaszerezzük nyugalmunkat és képességünket a koncentrálásra.Kezelés:
A mozgásterápia lényege a lehetőleg szabad levegőn végzett mindennapos edzésben áll, melyet legalább 10 percen át kell végezni. A terhelés mértékét az orvossal egyetértésben, a test alapos vizsgálatát követően kell megállapítani. Az ellazulást elősegítheti az autogén tréning, a Hatha jóga gyakorlatok, a meditáció és a megfelelő légzés.

Gyógyító hatás:
A fizikai aktivitás legalapvetőbb haszna, hogy a szervezet jobb oxigénellátásban részesül, az izmok, inak és ízületek mozgásképessége megnövekszik, a túlterhelt idegrendszer működése normalizálódik. A terápia elősegíti az ellazult állapot elérését, valamint segít leküzdeni a stresszt.

A hagyományos orvoslás álláspontja

A Kneipp-féle eljárások elismert betegségmegelőző módszerek, amelyek számos különböző megbetegedés gyógyításához is hozzájárulnak.

ÉRDEMES TUDNI

A legjobb út az egészséghez gyalog vezet! Igyekezzünk minél gyakrabban, minél több helyre gyalog menni, és lift helyett lehetőleg használjuk a lépcsőt.

Tippek az egészséges mozgásért!

Válasszunk olyan mozgásformát, amelyben örömüket leljük. ez a legjobb garancia arra, hogy néhány próbálkozás után sem veszítjük el a kedvünket, és nem térünk vissza régi rossz szokásainkhoz.
-Amennyiben a szívünk egészséges, próbáljunk meg naponta egyszer annyit mozogni, hogy alaposan megizzadjunk.
-Egészségünk és jó formánk megőrzése szempontjából hasznosabb heti három rövid edzés, mint ha hetente egyszer végezzük, de hosszú ideig.
a különböző sportfelszerelések, mint az ugróasztal (trambulin) vagy a szobakerékpár, növelik a változatosságot, és akár rossz időben is használhatók.
-Jó eredményeket érhetünk el már egy ötperces reggeli tornával, valamint néhány esti, lefekvés előtt végzett nyújtó gyakorlattal.
-A túrázás, az úszás, a kerékpározás és a sífutás a leginkább ajánlott és hosszabb távon a legeredményesebb sportágak közé tartoznak.
-A sífutást könnyű megtanulni, ráadásul jó hatással van a szívre, az érrendszerre és valamennyi izomra.

ÉLETMÓD TERÁPIÁS LÉGZŐGYAKORLATOK

- Gyertya

A Hatha jógából átvett gyakorlat serkenti a hasi légzést és a nyaktájékon található mirigyek működését. Feküdjünk a hátunkra, kiegyenesített lábunkat belégzés közben emeljük fel. A derekunkat tenyerünkkel támasszuk alá. Kilégzés közben lassan engedjük vissza a földre a lábunkat.

- Légzésmeditáció

Kényelmesen üljünk le egyenes háttal. Összpontosítsunk a testünkre, és lazuljunk el. Képzeljük el, ahogyan a belélegzett levegő az orron át beáramlik, szétterjed a testben, majd a szájon keresztül távozik a szervezetből. Gyakoroljuk naponta 10 percig.

- Hasi légzés

Feküdjünk a padlóra, lábunkat térdben hajlítsuk be. A lábfejeket helyezzük egymástól kicsit távolabb, a karokat tegyük keresztbe a fejünk mögött. Lélegezzünk nyugodtan az orrunkon át 5 percig, közben igyekezzünk minél jobban felfújni a hasunkat, és folytassuk a kilégzéseket addig, amíg úgy nem érezzük, hogy már nem maradt levegő a tüdőnkben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok