2015. augusztus 20., csütörtök

FIGYELEM

Az egyensúly fontos dolog, ahogyan az előző cikkből kiderült. Persze ez már túl egyszerű, mert így mindent elintézhetnénk az egyensúllyal. Tarts egyensúlyt életed minden területén, és akkor jól érzed majd magad a bőrödben. A bökkenő csak ott van, hogy nem mindig tudjuk, hogyan lehet megtalálni ezeket az egyensúlyi pontokat. Ezért hát kénytelenek vagyunk belemenni valami más témába is, mert egyértelmű, hogy ma már nagyon sok univerzális csodaszer van a birtokunkban, amelyek tényleg működnek, és igazából egyetlen dologgal megoldhatnánk életünk szinte összes problémáját, csak épp nem tudjuk ezeket a dolgokat működtetni.

Nos, legyen az a más téma egy másik univerzális dolog, amit úgy hívnak, hogy:

FigyelemBizonyos dolgok maguktól is változnak, és nekünk nem kell velük foglalkoznunk. Magától megnő a fa a kertben, magától folyik a patak, és a hajunkat sem kell nógatni túl sűrűn, hogy nőjél már. Az ilyesmik önálló életet élnek, és egyáltalán nem kell velük foglalkoznunk, teszik a dolgukat.

Vannak viszont olyan dolgok is az életünkben, amelyekre oda kell figyelnünk, ha azt akarjuk, hogy a mi malmunkra hajtsák a vizet. Nem mindegy, hogy az egészségünk állandó, javuló vagy romló stádiumban van épp. Jó, ha a bevételeink növekednek. Mindenki szeretné, ha a legfontosabb emberi kapcsolatai rendben lennének.
Az ilyen jellegű erőforrások, állapotok pozitív változtatásához az első lépés, hogy figyelmedet feléjük fókuszálod. Ha pl. évek óta rossz az egészséged, akkor szánj rá kellő időt és ha kell, fáradságot, derítsd ki, mi bajod, mi okozza, és hogyan tudnál meggyógyulni. Miközben ezt teszed, cselekedned kell, áldozatot is hozol tán, de eközben figyelmed jelentős része az egészségedre összpontosul. Számíthatsz a gyógyulásra, bár nem mondhatjuk, hogy garantált, de az esélyeket jelentősen növeled.

Van különbség közötte, hogy figyelmed az egészségedre összpontosul, nem pedig a betegségedre, de ez más lapra tartozik.

Nem kell mindig a biztosra menni, talán nem is lehet. Aki a biztosra megy, csupán annyit tesz, hogy tőle telhetően a maximumra növeli a siker esélyeit.

Ha anyagi helyzeted a tönk szélére sodort, ideje észrevenned, milyen erőforrásaid és lehetőségeid vannak, amelyekre eddig nem figyeltél fel. Talán van egy régi, picike lakásod, amit Te már kinőttél a családoddal, de másnak még el lehetne adni, de nem hiszel benne, hogy a mai ingatlanárak mellett még bárki is megvenné. Nos, ideje elkezdened hinni benne.

Ideje elkezdened hinni abban, hogy a Te életed is jelentős pozitív változás előtt áll. Ez segít észrevenni a lehetőségeket. Ha megláttad azokat, akkor először is irányítsd rájuk a figyelmed, és aztán cselekedj.

A nagy kérdés persze az, hogy mire, hova irányítsd a figyelmedet.

Kifelé

Figyelj kifelé! Ahelyett, hogy magadba süllyedve elmélkednél sötét gondolataidon, és agyonsajnálnád magad, végy egy nagy levegőt, nyisd ki a szemed, és nézz körül! A világ óriási, ideje észrevenni mennyi mindent tartogat a számodra.

A figyelmed legyen érzékeny, a perspektívád széles. Vedd észre, mi az, amivel kezdhetsz valamit. Alaposan gyűjtsd össze a legfontosabb információkat. Ha a problémád az, hogy nincsenek barátaid, nézz körül, milyen emberek között élsz, milyenek az ismerőseid, a munkatársaid, milyen a város, ahol élsz, milyen lehetőségeket kínál fel. Nézz a tükörbe, és vedd észre, milyen vagy? Hogyan változhatnál, hogy növeld az esélyedet az új barátok szerzésére?

Az NLP érzékszervi élességnek nevezi a hatékony információgyűjtést, a kifelé figyelésnek ezt a kiterjesztett módozatát. Ez a fajta élesség azonban valóban érzékszervi: mit látsz, hallasz, tapintasz, szagolsz, ízlelsz?

Befelé

Persze nem mindig odakint van a megoldás. Amikor már mindent megtudtunk, amit akartunk, ideje nézőpontot váltani. Tudod, mit kell tenned ahhoz, hogy több pénzed legyen, és már feleslegesen kutatsz új lehetőségek után, van már egy csomó a tarsolyodban, de még egyiket sem vetted elő. Rengeteg jó tanácsot kaptál más emberektől is, de még nem sikerült megfogadnod egyiket sem.

Ilyenkor inkább csukd be a szemed, és figyelj befelé. Lélegezz nyugodtan, és ülj annyira kényelmesen, amennyire csak tudsz. A külvilágból érkező hangokat egyszerűen fogadd be, és vedd észre, hogy ezek is csak segítenek abban, hogy a figyelmed fókuszában önmagad belső világa álljon. Ha zavaró gondolataid támadnának, egyszerűen nyiss egy ablakot, és engedd őket kirepülni, később majd visszatérhetnek úgyis.

Ha a koncentrációd megfelelő, akkor tedd fel magadnak a kérdést: “Mit kezdhetnék, hogy megoldjam azt a problémát az életemmel kapcsolatban, amely most foglalkoztat?” És gondolj arra a problémára, amit eddig nem tudtál megoldani. Ezután ne csinálj semmit, csak figyelj. Mi jut az eszedbe? Talán kreatív, újszerű gondolataid támadnak, de az is lehet, hogy csak a kifogások és a nehézségek tolulnak az agyadba. Akármi is legyen az, fogadd el őket. Tölts annyi időt ezekkel a gondolatokkal, amennyit jónak látsz, s utána írd le egy papírlapra a gondolataidat.

Cselekvés

Ha minden külső és belső infó a rendelkezésedre áll, akkor itt az ideje a tettek mezejére lépned. Több dolgot nem tudsz már átgondolni, tenned kell valamit. Ha egyik megoldás sem tűnik túl kecsegtetőnek, akkor azzal kezdj, ami a legjobbnak tűnik az összes között. Ha nem jön be, jöhet a többi. Ha rájöttél, hogy saját korlátozó hiedelmeid állnak az utadban, akkor tedd félre egy kicsit a célodat, és foglalkozz ezekkel a hiedelmekkel. A legkonokabb hiedelmek is és átfordíthatók pozitívvá egy kis kreativitással.

Ha nincs mit tenni

Ha mindent megpróbáltál már, kifelé és befelé is figyeltél, cselekedtél, és már úgy érzed, teljesen tehetetlen vagy, akkor kezd elölről az egészet. Gondold át még egyszer. Ha márt ezt is megtetted vagy ezerszer, akkor inkább fogadd el a problémát, és foglalkozz valami teljesen mással, tereld a figyelmed pozitív dolgok felé. Jó esetben a probléma megszűnik problémának lenni, egyszerűen, mondhatni magától. Másik esetben megmarad ugyan, de már nem tud érdekelni.

Szűcs Tibor - mindennapinlp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok