2011. június 7., kedd

Általános probléma

Hyrum W. Smith: 

Miben segíthetnek ezek a sorok és a könyv?
Van valami, ami - számomra legalábbis úgy tűnik - mindenütt általános probléma. Ami mindenkit ugyanúgy aggaszt. Ez pedig nem
más, mint az, hogy az emberek nem azt az életet élik, mint amiről álmodoznak. A legtöbben valami"többre" vágynak, függetlenül attól, hogy milyen sikeresek, és mi mindent értek el életük során.
Gyakran még a legsikeresebb emberek is valami mélyebbre, valami kielégítőbbre vágynak. 
 Ilyen, és ehhez hasonló panaszokat hallok nap mint nap:

-"Ha végignézem az eddig megtett utamat, kénytelen vagyok belátni, hogy a saját életem sem mentes a problémáktól. Zavarnak az évek óta húzódó magánéleti gondjaim, amelyek nagyon nyomasztóak, mert nem tudom őket megamban eltemetni, elrejteni, de szabadulni se tudok tűlük. Másokat is kérdeztem már a válaszokról, de senki sem tudott segíteni. Miért nem tudom megtalálni a válaszokat?"
-"A szakmámban már szinte mindent elértem. De nagy árat fizettem érte; teljesen ráment a magánéletem és a családom. A házasságom romokban hever, a gyermekeim szinte meg sem ismernek, és én sem ismerem őket igazán. Boldognak kellene lennem, de úgy érzem, valami nagyon-nagyon nem stimmel az életemmel." 
-"Reméltem, hogy a technika majd segítségemre lesz problémáim megoldásában. De nem lett, sőt. Problémáim egyre csak mélyültek. Bárhová megyek, telefonüzenetek várnak. Mobil telefonon szinte bárhol elérhető vagyok. Az olvasatlan faxok beterítik az asztalomat. És akkor a majdnem mindig teli e-mail postaládámról még nem is beszéltem. Én pedig egyszerűen képtelen vagyok mindezt az információmennyiséget feldolgozni. Vajon ez az, amit az információs társadalom előnyének hívunk?"
-" Sokra tartom az egészséget, a testsúlyommal és az étkezési szokásaimmal kapcsolatban mégis folyamatosan küzdenem kell. Már számtalanszor megígértem magamnak, hogy "jól fogok viselkedni". Aztán valahogy mindig elvesztem a bizodalmamat. Nem hiszem, hogy valaha képes leszek az értékrendemnek megfelelően élni."
-"Egy vállalkozás tulajdonosaként és ügyvezetőjeként szerencsém van, mert imádom a munkámat. Az a célom, hogy ismertté tegyem válalkozásomat. Munkatársaim azonban gyakran összesúgnak a hátam mögött, és állandóan félreértik a cselekedeteimet. Úgy érzem, mintha szabotálnának. Az az érzésem, hogy nagyon sokra vihetné a cégünk, de képtelen vagyok ezt megfelelően átadni a munkatársaimnak. Miként tudnám jobban megfogalmazni ssaját prioritásaimat, hogy aztán jobban kommunikáljam azokat az emberekkel? Kérem, segítsen!"
-"Huszonegy éves vagyok, így az életem nagy része még előttem van. Családom egyik irányb ösztönöz, barátaim pedig egy egészen más irányt javasolnak. Őszintén szólva egyik ötlet sem igazán vonz. De nekem sincs jobb ötletem. Vajon mit tegyek?"
-"Fontosnak tartom a rendet és a rendszerességet. A papírjaim és irataim mégis rendszertelenül tornyosulnak a szobámban. Ezért több időt töltök keresgéléssel, mint magával a munkával. Megfigyeltem, hogy vannak, akik gyönyörű rendet képesek tartani, másokat azonban egyáltalán nem aggaszt, ha rendetlenség van körülöttük. És még ők is gyakran többet végeznek, mint én. Miért annyira fontos számomra a rend, és miért vagyok képtelen magam körül és az életemben rendet tartani?"

Volt, ami ismerősen hangzott?! Így néz ki az alapértékek konfliktusa személyes szinten. Az illető ugyanis éppen a számára legfontosabb dolgokkal nem tud foglalkozni. Ez pedig eléggé elszomorító dolog, nem?
A modern élet rohanásában sokan elfeledkeznek a legmélyebb értékekről, mint a család, az örömteli munka, mások segítése, a belső "iránytű" követése, és időnk, érzéseink és álmaink szeretteinkkel való megosztása. 
A könyv, és ezek a cikkek arról szólnak, hogy miként találjuk meg, mi a fontos számunkra az életben, és hogyan tegyünk valamit ezért mindennapjaink során.
Nem mindenki képes könnyedén rangsorolni a feladatait. Azt sem könnyű megfogalmazni, hogy vajon mi az, ami tényleg fontos számunkra az életben. Ehhez le kell ásnunk egészen a lelkünk mélyére, és nem kevés szellemi energia-befektetés árán kell megismernünk mozgatórugóinkat. Ha vesszük a fáradságot, előbb-utóbb biztos, hogy felfedezzük majd életünk értelmét, ami a célok kitűzésében is nagy segítségünkre lesz. Alapértékek és célok tudatában mindennapjainkat is másként szervezzük majd. És lehet, arra is rájövünk, hogy nem csak szűken veett környezetünk tagjainak, hanem polgártársainknak, sőt, a világon mindenkinek segíthetünk a közös alapértékek elsajátításában.
Annak, aki követi a könyvben és ezeken az oldalakon leírt módszereket, két dolgot bizonyosan ígérhetek:
-Először is, meg fogja találni belső békéjét, hiszen belső iránítűjének útmutatása szerint fog élni.
-Másodsorban olyan erőt és potenciált szabadít fel magában, amelynek létezéséről eddig talán nem is tudott, és amelynek segítségével mind saját maga, mind pedig közössége el tudja érni majd az általa fontosnak tartott célokat.
A módszer önmagunk megismerésében is segít. Minden kedves olvasó egyedülálló személy - telis-tele különféle adottságokkal, hajlamokkal, erősségekkel, gyengeségekkel, potenciállal és lehetőségekkel. A téma tárgyalásakor az általunk nap mint nap betöltött szerepekről is szó lesz. Ez a szerep lehet anya, apa, partnek, fiú, leány, gondozó, vezető, alkalmazott, mentor, diák stb. 

A szerepekre és életedre általánosságban meghatározzuk azokat a belső alapértékekeket, amelyek iránymutatóként szolgálhatnak egy-egy szerep betöltése során. A szerepekből és az lapértékekből képezzük le a személyes küldetést, amely nem más, mint egy tömören megfogalmazott életcél.
Itt nincsenek jó és rossz válaszok. Csak saját válaszok. Az a célod, hogy a saját alapértékeidet meghatározd. Hogy megtudd, számodra mi az, ami igazán fontos az életben. A te életedben. Mindegy, hogy mások mit gondolnak erről.

Amikor majd eljutsz a személyes küldetésed megfogalmazásához, látni fogod, hogy mindennap szerepeid, az általad vallott alapértékek és személyes küldetésed közt szinergikus kapcsolat van, tele energiával.

Ha már teljesen tiszta az önmagadról alkotott képed, továbbléphetsz. 
-Bemutatom neked a szerepekhez és a hozzájuk kapcsolódó alapértékekhez kötődő hosszú távú okos célok kitűzésének technikáját. 
-Ezután a célokért való mindennapi cselekvés módszereiről lesz szó. Ha a tevékenységedet legfontosabb értékeid vezérlik, békében fogsz élni önmagaddal. 
-Ahhoz, hogy leszokj a nem kívánt viselkedésformákról, megggyózódés-rendszeredet kell górcső alá venned. Végig kell gondolnod, vajon mit vélsz igaznak az élettel és a világgal kapcsolatban. 
-Meggyőződésünk - attól függően, hogy milyen messze áll a világról alkotott képünk a valóságtól - vagy segít, vagy akadályoz bennünket céljaink megvalósításában.
-Foglalkozni fogunk továbbá a módszer üzleti életben való hasznosításával, és azzal, hogy a történelem nagy alakjainak életét és munkáját, hogyan befolyásolták a módszer mögött húzódó tövényszerűségek. 
-Végül megosztom veled a saját gondolataimat arról, mit jelentett ez a folymat az én életemben.Webgalamb Hírlevélküldő és E-Mail Marketing Szoftver

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok