2011. június 28., kedd

Az önismeret ereje
Michael Hart, a neves amerikai író és kutató, könyvet írt Top 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History címmel(magyarul megjelent: 100 híres ember - a kezdetektől napjainkig)
A könyvben a szerző rövid életrajzot közöl arról a száz emberről - fontosság szerint rangsorolva őket -, akik szerinte a legnagyobb mértékben befolyásolták az emberiség történelmét.
A könyv megjelenése óriási vitát kavart. Leginkább azt vitatták a "hozzáértők", hogy ki miért szerepel, illetőleg miért nem szerepel a könyvben, illetőleg azt, hogy miért éppen arra a helyre rangsorolta őt Hart. Nem véletlenül. A legfontosabb személy szerinte Mohamed volt. Őt követte Isaac Nexton, Jézus, és Buddha. A top tízben nem is szerepeltek amerikaiak. Az elsőt a huszonhatodik helyre rangsorolta. Ő volt George Washington. Ami aztán tényleg felháborította az amerikaiak egy részét - azon tól, hogy ilyen kevés "fontos amerikai" került fel a listára - az az volt, hogy Washingtonnál fontosabbnak egy sor olyan személy találtatott, akikről ők még soha nem is hallottak. Benjamin Franklin és Abraham Lincoln pedig még a top százba sem kerül bele (bár a szerző azért megemlékezett róluk a műben).

Hart rangsorával nem mindenki értett egyet. A szerző azonban könyve előszavában egészen reális és hihető érvekkel támasztotta alá választását. A döntő tényező az illető tevékenységének hatása volt. Pontosabban az, hogy ez milyen időtávon volt érzékelhető, és körülbelül mekkora népesség életére volt jelentős hatással. Mohamed tanítása és tetteinek közvetlen hatása rövid idő alatt az egész világra eljutott, és Nyugat-Afrikától Indonézián át minden kultúrában mély nyomokat hagyott. Ezek az erősen vallásos és szekuláris jellegű változások a tizenharmadik században tovább folytatódtak, és hatásuk a mai napig érzékelhető.
Newton fotnosságát azzal magyarázta a szerző, hogy a modern tudomány atyjának tartott tudósnak még ma is óriási hatása van minden-napjainkra. Az általa indított tudományos forradalom radikális változásokat idészett elő életünk számos területén, így például a politikában, a közgazdaságtanban, a kommunikációban, a közlekedésben, a mezőgazdaságban és a gyógyszeriparban. A Newton felfedezései által elindított fejlődés nélkül ma egészen máshol tartana a tudomány és a technológia.
Hart Jézus szerepéről a következőket mondja. Az ő tevékenysége elsősorban az európai civilizációra fejtett ki nagy hatást, és lehetővé tette, hogy Európa az Újvilágot is meghódítsa.
Buddha tanításai eközben India és Kelet-Ázsia sokféle kultúrájában hagytak mély nyomokat. Ezek négyen - a "top négy" - tehát nem csupán a haláluk utáni történelemre voltak hatással, de elmondható, hogy befolyásuk gyakorlatilag azóta is folyamatosan nő.
A könyvet nagyon tanulságos olvasmánynak tartom. Nem csak azért, mert a szerző "listája" sok más szakmabelitől elétrő véleményt tükröz, hanem azért is, mert ha röviden is, de megismertet bennünket ezekkel az emberekkel, és tevékenységük hatásával. Én nem szállnék vitába Harttal azt illetően, hogy ki volt történelmünk legbefolyásosabb személyisége. Annyit azonban látok, hogy a lista tagjai mind-mind kristálytiszta elképzeléssel rendelkeztek arról, hogy kik is ők valójában. Ez adta erejüket, és ez segítette őket életcéljuk megvalósításában.

Azokról a hősökről fogok beszámolni a következő oldalon, oldalakon, akiket mindenki nagyra tart, akiknek hatására az ember a legjobbat próbálja kihozni magából. Megnézzük, hogy honnan ered a belőlük sugárzó belső erő, melyek azok az emberi tulajdonságok, amelyek mindannyiukban megtalálhatók, és mi az, amit tanulhatunk tőlük.

Az ilyen hősökkel kapcsolatban legtöbbünknek rögtön eszébe jut, hogy "én aztán biztos, hogy nem tudtam volna mindezt elérni". Ez részben saját korunkat tükrözi, a patthelyzetek korát, amiről még részletesen is szó lesz! Megnézzük, vajon mostanság miért vagyunk képtelenek vágyainknak és elvárásainknak megfelelően élni. Többek között azért, mert abban a tévhitben élünk, hogy a mai modern világ rohanó tempójában képtelenség a valóban fontos dolgokra összpontosítani.

Aztán hamarosan elérkezünk a lényegi részhez, és az igazi mondanivaló irányába veszük az utunkat. Álmok megvalósítása iránti vágyakról és a beteljesedés érzéséről lesz szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok