2011. június 28., kedd

A "teljes életet" élő ember

A "teljes életet" élő ember?!

Hogyan néz ki egy "teljes életet" élő ember személyiségprofilja?

Amikor hősökről beszélek, tudnod kell, hogy nem csupán követendő példának tekintem őket. Michael Jordant például számtalan fiatal kosárlabdázó tekinti példaképének, ami rendben is van. De ha egy olyan ember határozza el, hogy példaképének tekintvén Jordant ő maga is kosárcsillag lesz, aki történetesen csekély labdaérzékkel rendelkezik, borítékolható, hogy a gyakorlással töltött időnek nem sok eredménye lesz. Ugyanez igaz arra, ha saját példaképünk tetteit, karrierjét próbáljuk lemásolni. Hőseink, példaképeink egészen másként vannak segítségünkre. Az a feladatuk, hogy inspiráljanak. Méghozzá arra inspiráljanak, hogy a lehető legjobb önmagunkká váljunk. Az amerikai hadsereg népszerű toborzó szlogenje szerint 
"Be all that you can be", azaz valami olyasmi, hogy "Hozz ki magadból mindent, ami benned van."
 A hősöknek tehát az a szerepük, hogy azokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekkel minden olyan ember, aki elérte, hogy a lehető legjobb önmagává váljék. Ha végignézed az általad hősnek tekintett emberek életútját, te magad is felfedezel majd egy sor viselkedésbeli vagy személyiségbeli hasonlóságot köztük. Az egyik ilyen gyakran előforduló jellegzetesség például az, hogy ezek az emberek még életük során sikeresek. És itt nem csupán pénzügyi sikerről beszélek, ahogy azt manapság sokan értik. A siker azt jelenti, hogy hőseink békében élnek önmagukkal és harmóniában élnek értékrendjükkel. A bevezetőben említettem egy embert, akinek mondása késő tizenésves koromban igen nagy hatást tett rám.
"Légy önmagad-tökéletes önmagad."
Úgy gondolom, hogy az általam eddig említett hősök mindegyike megfelelt ennek a követelménynek. Olyannyira tökéletesek voltak, amennyire csak lehetséges volt.
Figyeld meg azokat, akik az ismerőseid közül szerinted "teljes életet élnek". Ők nem csupán azzal sikeresek, amit elértek. Egész személyiségükből árad a siker. Ezek az emberek általánosságban véve optimisták. Egyfajta belső béke jellemzi őket. És többnyire sikeresek abban, amit el akarnak érni.
Siker jellemzi őket mentálisan, érzelmileg, spirituálisan és időbeli értelemben egyaránt.
Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat az alapvető személyiségjegyeket, amelyek a legtöbbjükre jellemzőek. Megjegyzem, hogy nem mindegyikük rendelkezik egyszerre az összes felsorolt tulajdonsággal.

Önismeret
Ezek az emberek tudják, kik ők. Tisztában vannak adottságaikkal, erősségeikkel, tudják, hogy mire képesek, és hogyan érjék el azt. Ez a tudás erőt ad nekik. Segítségével még akkor is sok mindenre képesek, ha erre egyébként fizikailag majdhogynem alkalmatlanok lennének. (lásd. Teréz Anya törékeny testalkatát)

Önbizalom
Ezek az emberek nincsenek teli félelemmel. Winston Churchill lelke mélyén tudta, hogy nem veszíthet. Leginkább talán önbizalma segített neki és a szigetország népének átvészelni az ország történelmének egyik legnagyobb megpróbáltatását.

Megfelelő önértékelés
Ez  a tulajdonság leginkább a viselkedésben tükröződik, melynek fókuszában nem az egyén, hanem az általa segítettek, vagy a vele együtt dolgozók állnak. Teréz Anya gondolatai is állandóan akörül forogtak, hogy hol tudna segíteni az embereken. Hiederholzer tanár úrnak is az volt a legfontosabb, hogy megszerettesse velem a tanulást.

A sürgős cselekvés igénye
Minden viselkedésüket az "áldott türelmetlenség" jellemzi. Winston Churchill türelmetlenül tért nyugovóra hajnali háromkor, pedig kinevezésével nem kis felelősség nehezedett a vállára. Mindennapi hőseinkre is az jellemző, hogy alig várják a másnapot!

Erős elhívatottság egy személyes küldetés irányában
A hősök világos jövőképpel rendelkeznek teendőikről, és megvan bennük a megvalósításhoz szükséges szenvedély és összpontosítási képesség. Teréz Anya egy életen át arra a belső hang által közvetített üzenetre összpontosított, amelyben Isten arra kérte őt, segítsen a szenvedőkön és a szegényeken.

Személyiségből adódó vonzerő
Mágnesként vonzzák az embereket, és képesek vezetni is a hozzájuk csatlakozókat. Churchill például mások számára lehetetlen körülmények közt is képes volt egységbe kovácsolni a szigetországot.

Tisztában vannak személyük egyediségével, és tisztelik azt
Nem hasonlítják magukat másokhoz, és nem aggódnak amiatt, hogy mi mindenben mások, mint a többiek. Nem izgatják magukat amiatt sem, amik nem lehetnek. Arra összpontosítanak, ami bennük van.

Konzisztens, következetes életet élnek
Nem téríti el őket mindenféle új ötlet vagy váratlan esemény. Teréz Anyához hasonlóan bennük is megvan a következetességre való igény, amely tőkesúlyként irányban tartja őket a személyes küldetésük megvalósítása felé vezető úton. Akkor is, ha körülöttük viharosan változnak a körülmények.

Képesség a nyugalomra és a lelki békére
Olyankor is nyugodtak tudnak maradni, amikor mások már rég elveszítették a fejüket.

Ezekkel a tulajdonságokkal természetesen nem kizárólag embertársaink legsikeresebbjei rendelkeznek. Ezen oldalakat azzal a meggyőződéssel írtam, hogy mindnyájan képesek vagyunk saját magunk legjobb változatává válni.
Megismerve magunkat, saját hasznunkra fordíthatjuk a megfelelő önismeretből felszabaduló hatalmas energiákat. Te is, ahogy mindannyian, egyedüli, megismételhetetlen teremtmény vagy ezen a Földön. 
Adottságaid, képességeid, erősségeid, gyengeségeid, álmaid és lehetőségeid különleges elegye alkotja azt, ami vagy.
Ahhoz, hogy megismerd valódi önmagadat, őszinteségre lesz szükség. Méghozzá olyan őszinteségre, ami nem ritkán fájdalmas is lehet. Terhektől kell megszabadulnod ahhoz, hogy végre belenézz a tükörbe. Az sem kizárt, hogy olyanok - egyébként jó szándékú - segítségét kell majd elutasítanod, akik még nálad is jobban tudják, hogy mi jó neked.
Miközben megpróbálod megismerni önmagad, olyan célokra bukkanhatsz majd lelked mélyén, amelyekről addig nem is tudtál. Fel fogod fedezni magadban az önbizalomból eredő erőt is, melynek forrása szerintem egyrészt te magad vagy, másrészt egy felettünk álló spirituális jelenség. És ami a legfontosabb, bátorságot merítesz majd ahhoz, hogy valódi és tökéletes ÖNMAGAD légy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok