2011. augusztus 12., péntek

Édes álom - és keserű valóság


Ha a legutóbbi újévi fogadalmaidra vagy "majd egyszer" terveidre gondolva keserűséget vagy fájdalmat érzel, ennek valószínűleg egy oka van: lelked mélyén tisztában vagy vele, hogy szinte semmit sem teszel értük. Még jobban elkeseríti az embert, ha egyszer azzal kell szembesülnie, hogy nemcsak egyes tettei, hanem egész élete nincs összhangban vezérlő értékeivel. Jól ismerem ezt az érzést. Sokan meséltek már nekem róla, Arról a félelmetes érzésről, amikor egy nap munkába menet rádöbbensz, hogy tulajdonképpen semmi keresnivalód az addig megszokott kerékvágásban. Nem arra halad életed szekere, amerre lelked mélyén menni szeretnél.

Egy ilyen felismerésről mesélt munkatársam, akinek tréningjén pár évvel ezelőtt az egyik nő kendőben jelent meg. Munkatársam rögtön rájött, hogy a nő kemoterápiás kezelés következtében kihullott haját igyekezett palástolni. Később megtudta, hogy a nőt mellrákkal diagnosztizálták, ezért eltávolították a mellét, és akkor éppen a hat hónapos kemoterápia kellős közepén tartott.
"A diagnózis teljesen felforgatta addigi nyugodt életemet. Az orvosok bizakodóak...Nem találtak áttéteket...Amióta kiderült, hogy beteg vagyok, szakmát váltottam. Már régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy tanítanom kellene. Vegyészmérnökként azonban olyan magas volt a fizetésem, hogy képtelen voltam otthagyni az állásomat. Most, hogy a halállal kellett szembenéznem, rájöttem valamire. Rájöttem, hogy a pénz nem minden. Mert a boldogság a minden."
A nő fájdalmas felismerése valószínűleg számodra is valamilyen szinten ismerős. Ha rájössz, hogy életed nincs összhangban alapértékeiddel, vagy hogy az életed tulajdonképpen értelmetlen mókuskerék, mint a filmbeli meteorológus napjai Punxsutawney-ben, te is hasonló fájdalmat érzel.

Minden fájdalom rossz, mégsem egyformán. A fizikai fájdalom - fáj a hátad, eltörted a lábadat, megvágtad a kezed, leégtél a napon - legtöbbször helytelen döntés vagy baleset következménye. Az ilyen fájdalmak komoly kínokat okoznak az embernek - de csak egy ideig. Végül testünk felülkerekedik a sérülésen, és meggyógyulunk.

Az igazán nagy kínokat a hosszan tartó fájdalmak okozzák. Azok a bizonyos belső fájdalmak. Ezeknek kétféle oka lehet: nem kívánt esemény történik velünk, főként, ha az általunk szeretett személyekkel történik valami baj. A másik ok saját életünkkel kapcsolatos, pontosabban az álmaink és a valóság eltérésének felismeréséből.

"Feleségemmel mi is megéltünk ilyen fájdalmat, amikor egy tragikus autóbalesetben elveszítettük lányunkat és kétéves kislány unokánkat. A tragédia miatt érzett fájdalmunk szinte elviselhetetlen volt. Ez az a fájdalom, ami valószínűleg végigkíséri majd egész életünket."

Fáj az is, ha szeretett családtag vagy barát betegségét kell  tehetetlenül végignéznünk. Vagy amikor hozzánk közel álló személy veszíti el állását, váláson megy keresztül, vagy számára fájdalmas esemény történik vele. Az általunk érzett fájdalom ugyan nem mindig fizikai, mégiscsak fájdalomról van szó. Csak éppen pszichológiai, érzelmi vagy spirituális fájdalom. De nagyon is valós.

Az embereket általában az viseli meg a legjobban, amikor egyszerre csak rádöbbennek, hogy életüknek tulajdonképpen semmi köze vezérlő értékeikhez. Amikor rájönnek, mennyivel többre lettek volna képesek. Vagy hogy életük szöges ellentéte mindannak, amit lelkük mélyén fontosnak tartanak. Ezt a fájdalmat ugyanúgy kell gyógyítani, mint ahogy összevarrják a vágott sebet. Összhangba kell hozni a valóságot álmainkkal és értékeinkkel. Hogy ne legyen mély szakadék aközött, ami van, és amit szeretnénk.

Ezen sorok elsődleges célja segíteni neked abban, hogy valóságodat összhangba hozd az álmaiddal és a vezérlő értékeiddel. Szeretném, ha erre minden reggel emlékeznél, ezért tedd fel magadnak a kérdést:
"Ma mit fogok tenni annak érdekében, hogy álmaimat összhangba hozzam a valóságommal?"
Az elkövetkezendő fejezetekben megpróbálok neked segíteni alapértékeid meghatározásában. Hogy tudd, mi az, ami igazán fontos számodra az életben. És tudd, mivel kellene összhangba hozni a valóságodat.


2 megjegyzés:

 1. Szia csak gratulálni tudok az oldaladhoz , igaz sokszor jövök ide, olvasód is vagyok, de nem irok mindig amikor itt olvasgatok.
  Szép hétvégét kivánok:))

  VálaszTörlés
 2. Szia Anikó!
  Nagyon köszönöm, megtisztelő, hogy a kedves olvasóim között vagy!
  Járok én is mindig hozzád, olvasgatni!
  Legyen nagyon szép heted!
  Timcsi

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok