2011. november 18., péntek

AMIKOR KATASZTRÓFA SÚJT

Eckhardt Tolle - A Most hatalma


22. RÉSZ

Ami a népesség még tudattalan többségét illeti, az ő egójuk kemény burkát csak valami kritikus határhelyzet képes megroppantani, és megadásra kényszerítve őket elérni, hogy fölébredjenek.
Akkor jön létre határhelyzet, ha valamilyen katasztrófa, drasztikus megrázkódtatás, súlyos veszteség vagy szenvedés hatására az egész világod összedől és értelmét veszti. Ez a halállal való találkozás - akár fizikai, akár pszichológiai értelemben. Az egós elme, eme világ megteremtője, összeroskad.
Akkor a régi világ hamvaiból új világ születhet!

Természetesen nincs rá garancia, hogy akár a határhelyzet is képes lenne kiváltani ezt a hatást, de a változás potenciális lehetőségét mindenképp megadja. Egyes emberekben ilyen helyzetekben még inkább fölerősödik a VANNAL szembeni ellenállás, ami pokoljárássá teszi az életüket. Másokban a szituáció csak részleges megadást vált ki, de még ez is bizonyos mélységet és higgadtságot eredményezhet, ami addig nem volt jellemző rájuk. Az ego némely része leszakad, és ez lehetővé teszi, hogy az elme mögötti fény és béke - legalább kis része - átragyoghasson.

A határhelyzetek már sok csodát produkáltak. Akadtak olyan gyilkosok, akik kivégzésükre várva, életük utolsó óráiban megtapasztalták az ego nélküli állapotot, és az azzal járó intenzív öröm és békeérzést. Belső ellenállásuk a helyzetükkel szemben olyan hatalmas mértékűvé vált, ami már elviselhetetlen szenvedést okozott. De mivel sehova sem menekülhettek előle, még az elme vetítette jövőbe sem, rákényszerültek elfogadni az elfogadhatatlant, kénytelenek voltak megadni magukat, így váltak képessé arra, hogy belépjenek a kegyelem állapotába, amely a megváltást hozza el:
a múlt teljes elengedését. Valójában persze nem a határhelyzet ad teret a kegyelem és a megváltás csodájának, hanem a megadás.

Ha tehát súlyos sorscsapás ér, vagy valami nagyon nagy "rossz" történik veled - súlyosan megbetegszel; lerokkansz; elveszíted otthonodat, vagyonodat vagy társadalmilag meghatározott identitásodat; elhagy a szerelmed:
meghal vagy szenved egy szeretted: közeleg a halálod -, tudd, hogy van ennek egy másik oldala is! Tudd, hogy ilyenkor csupán egyetlen lépés választ el valami hihetetlen, fantasztikus dologtól:
a fájdalom és a szenvedés félelmének teljes, alkímiai arannyá transzmutálásától! Ezt az egy lépést megadásnak nevezik.

Nem azt mondom, hogy boldog leszel ebben a helyzetben. Nem leszel. De a félelem és a fájdalom olyan lelki békévé és higgadt derűvé alakul át, ami nagyon mélyről tör majd elő:
magából a Megnyilvánulatlanból.
Ez "Isten békéje, amely minden értelmet meghalad."
Ehhez képest a boldogság meglehetősen csekély valami. Ezzel a sugárzó békével együtt jár a felismerés - nem az elme szintjén, hanem lényed mélyén-, hogy elpusztíthatatlan és halhatatlan vagy. Ez nem csupán hit. Olyan tökéletes bizonyosság, amelynek nincs szüksége semmiféle másodlagos forrásból származó, külső bizonyítékra.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok