2013. október 5., szombat

A légzés gyógyító ereje - Természetes terápia

-Természetes terápia-

Igazoltan hatásos fokozott stressz, allergiás asztma, reumatikus fájdalmak, alvászavarok, pánikrohamok, beszédzavarok, kimerültség, fulladásérzés, valamint a szervezet alacsony teherbírása esetén.

Az életműködés alapvető megnyilvánulása a légzés: szervezetünk ezalatt oxigénhez jut, a szén-dioxidtól pedig megszabadul. A tüdőből vörösvérsejtek szállítják az oxigént a test összes sejtjébe. Ennek köszönhetően szervezetünk visszanyeri azt az energitá, amit a tápanyagok (szénhidrátok, zsírok és a fehérjék egy részének) oxidációja során elveszít. Szervzetünk számos működési zavara vezethető vissza a helytelen légzésre, és az ebből következő szervi oxigénhiányra. A légzést befolyásolhatja a túlsúly, a helytelen testtartás, A pszichés feszültség vagy a szoros öltözék (A hölgyek gyakori ájulását egykor a rendkívül szűk fűzők viselése okozta). Túl sekély vagy gyors lélegzetvétel esetén elégtelen mennyiségű szén-dioxid ürül ki a zservezetből, emiatt a vörösvérsejtek nem képesek elég oxigént megkötni. ennek eredményeként zavar keletkezik a sejtek légzésében és anyagcseréjében, így az agy és a többi szerv gyenge oxigénellátásban részesül, következésképpen pedig csökken a szellemi és a fizikai teljesítőképesség.

LÉGZÉSTRÉNING

Légzőizmainkat az alábbi gyakorlat segítségével erősíthetjük:

1. Lefekszünk a padlóra, lábunkat feltesszük egy sámlira, és ellazulunk. A combunkat a sámlinak támasztjuk.
2. A hasunkra rakunk 3 könyvet. Nyugodtan és mélyeket lélegzünk. Éreznünk kell a súlyt a hasunkon.
3. Ezután egymás után levesszük a könyveket. A hasunk egyre könnyebbé, légzésünk egyre mélyebbé válik. A gyakorlatot megismételjük.
4. Végül a tenyerünket a hasunkra tesszük, és légzés közben tudatosan nyomást gyakorolunk rá.

Kúra: A gyakorlatok többnyire a lélegzetvételek ritmusán alapulnak, de fontos, hogy ügyeljünk az elhanyagolt hasi és rekeszizomlégzésre is. A mellkasi légzést, melynek során a mellkas megemelkedik és visszasüllyed, a lehető legnagyobb mértékben kell kolátozni. A tudatos légzésnek és az ezzel együtt járó nyújtásnak köszönhetően növelhetjük a tüdő befogadóképességét.

A masszázs megkönnyíti a légzést

Speciális masszázzsal elősegíthetjük a légzőizmok ellazulását, hogy a légzésünk ismét szabaddá vállhasson. Az orvos néhány vagy néhány tucat olyan eljárást javasolhat, amelyet szakképzett terapeuta végez.

A mély és nyugodt légzés támogatja a szervezet működését

Helyes légzéssel a szervezet megfelelő mennyiségű oxigénhez juthat, ennek köszönhetően pedig az egyes szervek képessé válnak a lehető leghatékonyabb működésre. A különböző légzéstechnikák könnyen elsajátíthatók. A tanulás során a terapeuta nem befolyásolja manuálisan a légzési folyamatot, ehelyett a páciens tudatára gyakorol hatást. A gyakorlatok a lélegzetvétel mélységének és ritmusának szabályozásán alapulnak, valamint a mellkasi és hasi légzés optimális összjátékán, illetve a testtartás esetleges javításán. A terápia lehet egyéni vagy csoportos.

ÉRDEMES TUDNI

A nevetés ugyancsak kiváló légzésjavító gyakorlat. Nevetés közben a rekeszizom intenzíven emelkedik és süllyed, és ez a mozgás a belős szerveket is masszírozza.

FELHASZNÁLÁS

-Keringési zavarok ellen
Szívbetegségek és keringési rendellensségek kezelésében kiegészítő segítséget nyújthat az úgynevezett keringési légzés. Vegyünk mély levegőt az orrunkon keresztül, majd lassan engedjük ki a szánkon át. Ez a gyakorlat csökkenti a vérnyomást, továbbá csillapítja az asztmával járó légzési panaszokat.

-Túllégzés esetén
A túlságosan sekély és gyors lélegzetvétel (hiperventiláció) súlyos szédüléshez vezethet - ehhez az állapothoz gyakran társulnak pánikrohamok. A túllégzés súlyosabb eseteiben segítséget nyújt, ha a szánk elé műanyag zacskót tartunk, amelyből néhányzor visszaszívjuk a levegőt. Ezzel a módszerrel helyreáll a felborult gázcsere. Ezután lélegezzünk tovább mélyen és nyugodtan.

LÉGZŐGYAKORLATOK

1. Gyorsan ellazulhatunk, ha a kezünket tenyerünkkel felfelé összefonjuk a hasunk magasságában. Lélegzetvétel közben a kezünket egészen a mellkas magasságáig emeljük. A kezünket ezután megfordítjuk, a karunkat leengedjük. A karunkat kinyújtva tartjuk, és a fejünk fölé emeljük, miközben mély lélegzetet veszünk. Kilégzés közben a karunkat lassan leengedjük.

2. A karunkat kinyújtjuk, ennyhén oldalra tartjuk. Belégzés közben a kiegyenesített karokat felemeljük, hogy a testünk Y alakot formázzon. A kilégzés szakaszában karjainkat a kiinduló helyzetbe visszaengedjük. A levegőt a szánkon keresztül erősen kifújjuk, úgy, hogy a levegő áramlása hallható legyen. A gyakorlatot háromszor ismételjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok