2013. október 30., szerda

Szellemi higiénia: a lelki egészség útja

Az elkényeztetett gyermek

Bianka nagyon sok szomorúságot okozott a szüleinek. Rossz volt az étvágya, örökösen betegeskedett, pedig a szülei szerető gondoskodással vették körül. Édesanyja mindig megfőzte azt, amit a kislány a legjobban szeretett, éjszakánként sokszor felkelt, hogy betakargassa őt, hiszen Bianka hamar megfázott. Édesapja is nagyon kényeztette, csaknem minden nap új játékot vett neki. Bianka azonban néhány percig játszott csupán vele, aztán megfeledkezett róla.
Ritkán ment a térre a többi gyerek közé, kisvártatva ilyenkor is sírva szaladt az édesanyjához, mert bántották a többiek, vagy mert a gyerekek "olyan gonoszak".

Az állandó gondok megnehezítik a helyzeteket

A szülők már egészen kétségbeestek. Hiába volt az a sok fáradozás, egyre rosszabbul mentek a dolgok a kislánnyal. Egyszer aztán eljöttek az egyik pszichokibernetika-előadásra. Ott hallották először, hogy ha félünk valamitől, az éppen olyan vonzerőt gyakorol a félelem tárgyára, mint mágnes avasra. Ilyenkor az segít, ha áttérünk a pozitív kép technikára. Ha folyvást a rosszra gondolunk, akkor az be is fog következni, ezért kell mindig a jót elképzelnünk.
A szülők belátták, hogy hibát követtek el, amikor annyira féltették a lányukat. Elhatározták, hogy megváltoztatják a nevelési módszereiket. Az első hetekben nem volt könnyű dolguk. Egy esztendő múlva azonban Biankából vidám kislány lett, már szívesen játszottak vele a többiek. Mindennap láttam őt, így nyomon követhettem a fejlődését. A kislány már fél éve egyszer sem volt beteg.

Technikák és hatások

Minden este áldozzon néhány percet annak átgondolására, hogy mi minden történt Önnel az elmúlt napon, s hogy Ön hogyan és mit tett ezalatt. Lelki szemei előtt pergesse le a nap eseményeit és vizsgálja meg kritikusan, vajon mindent helyesen tett-e. Ha volt olyan cselekedete, amelyet nem tart megfelelőnek, gondolatban megváltoztathatja azt.

Lássa képekben azt, ahogyan viselkedni szeretne és örömmel vésse be ezt a képet a lelkébe. Így később azonnal tudatosodik majd Önben, ha nem saját elvárásának megfelelően cselekszik. Meglesz a lehetősége arra, hogy gondolatban átalakítsa tetteit és sikerélményt szerezzen magának.

A tudatalatti minden gondolatot valóságként fogad

A tudatalatti nem képes megkülönböztetni a valóságot a látszattól. Számára minden, ami gondolatban történik: valóság. Éppen ezért a gondolatban megélt sikerélmény arra sarkall, hogy a jövőben ennek megfelelő magatartás személyiségének részévé válik, és cselekedeteit egyre inkább ez fogja irányítani.

A "lelki szemét" súlya

Ne hagyja, hogy  kellemetlen élmények mint valami "lelki szemét" halmozódjanak és ellenőrizetlen önálló életet kezdjenek élni a lelkében. Ilyen értelemben a televíziótól különösen óvakodni kell.
Tegyük fel, izgalmas krimit néz, természetesen tudatában van annak, hogy a gyilkosság helytelen cselekedet. Tudatalattija számára azonban a film is valóság, ezért ezt a súlyos élményt mint ilyet kell feldolgozni. Ez többnyire az álomban történik meg.
Néha olyan sok kellemetlenséget élünk át, hogy egészen megtelik vele a tudatalattink, és nem képes az egészet feldolgozni többé.
Ilyenkor tudatosan a szellemi higiéniával kell segítenünk neki.
Ha megtesszük, érezni fogjuk a sikert. Szabadabbak és tettre készebbek leszünk, hiszen energiáinkat nem kell többé ezekre a belső megterhelésekre fecsérelnünk. Gyakran elmúlnak így még a súlyos alvászavarok is. Környezetünk pedig azt fogja tapasztalni, hogy nagyon nagy biztonságot és önbizalmat sugározunk magunk körül.
Nem vagyunk védtelenül kiszolgáltatva semmiféle nagy hatalmú sorsnak. Ha hatékonyan alkalmazzuk a szellemi higiéniát és a pozitív kép technikáját, életünket kívánságunknak megfelelően alakíthatjuk. Ennek érdekében tudatosítanunk kell gondolataink szinte határtalan erejét és hatalmát, valamint azt, hogy ezt nekünk kell irányítanunk.

Tékozolja csak a szeretetet

Ne feledkezzék meg arról sem, hogy a gondolatok hatása kétirányú. Ugyanolyan erővel hatnak kifelé, mint befelé. Aki másokat gyűlöl, önmagát is gyűlöli, aki azonban szeret, az vidám és boldog. A szeretet az egyetlen, amit tékozolnunk kell, mert minél többet adunk, annál többet fogunk kapni.

A gondolatok erejéről tanúskodó növényteszt

A pozitív illetve negatív gondolatok erejét jól mutatja a következő kísérlet. Vegyünk két egyforma növényt. Ültessük őket ugyanabba a virágládába, ugyanabba a földbe, egymástól egy méter távolságra. Ugyanannyi vízzel öntözzük és egyformán ápoljuk őket. Csak éppen az egyik növényt szeressük, a másikat viszont gyűlöljük. Amikor ezt a kísérletet végzi, naponta kétszer körülbelül öt percig összpontosítson az egyik és másik növényre, közben tartsa föléjük a kezét. A kezén át árassza az egyikre a szeretet, a másikra a gyűlölet érzését. Képzelje el, amint a gyűlölt növényt kiborítja a földből, apró darabokra szaggatja, megtapossa. A másikat pedig képzelje el, amint egyre növekszik és virágzik.
Már egy hét múlva látható lesz a különbség a két növény között. Három hét alatt az egyik egészen csenevész lesz, a másik pedig egyre szebben fejlődik.

A negatív élményt "át kell gondolni" sikerélménnyé

Ezt a romboló erőt negatív gondolatok formájában sokan önmaguk ellen fordítják. Ennek következtében megbetegszenek és boldogtalanok lesznek. Közülük kerülnek ki azok a tipikus szerencsétlen alakok, akik fogjanak bármibe, semmi sem sikerül nekik.
Meglehet, hogy egyszer tényleg balszerencséjük volt. Ez a sikertelenség aztán oly mélyen bevésődött tudatalattijukba, hogy minden új kísérletük során előrevetítik a kudarcot. Be vannak programozva a sikertelenségre, és a kudarc be is következik. Ettől aztán még jobban megerősödik bennük az az elképzelés, hogy valóban olyan fickók, akiket elkerül a szerencse. Ám ha a kudarcokból megtanulható, hogy sikertelenek vagyunk, ugyanígy megtanulhatunk a sikerélmények segítségével sikeresnek lenni. Negatív tapasztalatait mindennap változtassa át. Az "átgondolás" (a gondolatban történő átalakítás) segítségével tegye őket pozitívvá, és akkor a siker nem marad el.
Jusson eszébe, hogy mindenki szívesebben van együtt vidám emberekkel. Legyen Ön is olyan, akinek a többiek keresik a társaságát. Ezt csak akkor érheti el, ha harmóniában él önmagával és a környezetével. Ehhez pedig pozitív gondolatokra és szellemi higiéniára van szükség.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok