2015. augusztus 20., csütörtök

KREATÍVITÁS

"A zavartság a kreativitás ajtajában heverő lábtörlő."
Michael J. Gelb

Jó szó ez a kreatív, nem? Meg az, hogy kreativitás! Vajon mit jelent? Mert biztosan sokaknak a kreativitás szó hallatán színes kartonpapírok, festékek, ragasztó, meg hasonlók ugranak be, és hát ebben van is valami, mert az ilyen kézzel végzett, ügyességet igénylő alkotótevékenységek valóban kreatív időtöltést biztosítanak. Nekem viszont különböző élethelyzetek ugranak be, amelyek látszólag megoldhatatlanok, és aztán hirtelen egyetlen okos döntéssel mégiscsak megoldottuk azokat.

Akárhogyan is van, a kreativitás az egyik legértékesebb emberi erőforrás. Ha elegendő kreativitással rendelkezel ugyanis, akkor teljesen másképp alakul az életed. Persze csak abban az esetben, ha a saját életeddel kapcsolatban is képes vagy kreatívan gondolkozni. Mert lehet olyan is pl., hogy valaki teszem azt játéktervezőként dolgozik, méghozzá igen nagy elismerésnek örvend a szakmájában, pontosan azért, mert olyan nagyon kreatív, olyan dolgokat talál ki, ami nem csak megvalósítható, hanem új, ötletes és még vicces is - közben azonban tele van magánéleti problémákkal, amelyeken évek óta nem sikerült túllépnie, de nem is igazán próbálkozik. Na, ez, hogy van valami bajod, de semmit sem teszel ellene, ez akkora butaság, de akkora, hogy nem is tudom, miért csinálják ezt az emberek folyton.
Megszokások

A kreativitásnak nem igazán használnak a megszokások. 
De azért a megszokások között mégiscsak vannak jók. Ha egészségesen akarok étkezni, akkor megeszek egy almát. Utána jöhet az oldal szalonna, nem? (Valahol láttam egyszer egy hasznos ajánlást fogyókúrához, hogy amikor már tényleg nagyon éhesek vagyunk, akkor csak igyunk meg egy pohár langyos libazsírt.) Ez persze nyílvánvalóan őrültség, de csak azért, mert sarkított. Ez nem igazán fordul elő, az viszont igen, hogy valaki egészségesen akar étkezni, és 1 hónapig oda is figyel erre, de aztán lassacskán visszaszokik a szalonnára. Vannak dolgok, amiknek néha hosszú idő kell, ilyen pl. a jó egészség, a bölcsesség, a jó alak, és egy csomó képesség. Nem lehetsz egy hónap alatt zongoravirtuóz, nem tanulhatsz meg ennyi idõ alatt egy nyelvet sem anyanyelvi szinten, és nem válhatsz profi autóvezetővé vagy világbajnok teniszezővé.

Van egy csomó vágyunk, és csodálkozunk rajta, hogy foglalkozni kell velük, különben nem valósulnak meg.

A szokások pontosan ezekben a dolgokban segítenek, amikhez kitartás kell. Ha azért futsz, hogy lefogyj, akkor hiába mész el tízszer futni, az nem oldja meg a problémádat. Ha egy éven keresztül minden héten ötször elmész futni, az már látható eredménnyel jár. A legtöbbet persze az örökös szokások segítenek. Nem fogyókúrázok, hanem mostantól másképp étkezem. A szokásainkat megfelelően átalakítva teljes életmódváltást érhetünk el.

Vannak azonban olyan megszokások, aminek különösebb előnyét nem élvezzük. Ezek az "ártani nem használ" kategóriába tartoznak. Mindig ugyanabban a szobában alszom, mindig ugyanoda parkolok a kocsival, mindig ugyanabban az étteremben ebédelek, mindig ugyanazt csináljuk szilveszterkor, mindig ugyanazt a kávét isszuk, mindig ugyanazt akarom, mindig ugynanazt csinálom. Mindig ugyanaz a régi lemez, talán már kcsit ugrik, és recseg is, de az istennek nem vagyunk hajlandók lecserélni egy újabbra. Az ilyen szokások a kreatívitásodat fojtják el hosszú távon, egyszerűen azért, mert nem kell használnod azt. Megvan mindennek a jól bevált kis útja. Nem kell túl sokat gondolkozni.

A legjobb megoldás, ha vannak megszokásaid, de közben többször más és más utat választasz. Minden héten ötször jársz futni, de néha változtatsz az útvonalon vagy az időponton. Mindig ugyanott ebédelsz, de nem mindig kocsival mész oda. Minden este ugyanaz a program, de néha kicsit másképp csináljátok. Így egy kicsit izgalmasabb lesz az életed, érhetnek váratlan helyzetek, amelyben kénytelen leszel gondolkozni, használni a kreativitásod. Így ha később egy igazi váratlan helyzet adódik, amelyből szeretnél pozitívan kijönni, már sokkal könnyebben megtalálod a jó megoldást, mert van benne gyakorlatod.

Ne keverjük össze a megszokásokat a rituálékkal, mert az teljesen más tészta!

Érzékelés

Az NLP úgy mondja, hogy tartsd nyitva az érzékszerveidet. Ez azt jelenti, hogy láss, hallj, tapints, szagolj és ízlelj, ha van rá lehetőséged. Ez viszont nem azt jelenti, hogy most rögtön meg kell enned a terítőt, ne aggódj, Tímea! Csupán azt jelenti, hogy szedj össze minél több információt a világból, hogy észrevehesd azokat a dolgokat, amelyek felhasználhatsz. Ha úgy érzed, hosszabb ideje nehéz helyzetben vagy, akkor biztosan bőven volt már időd átgondolni az összes létező lehetőséget, ami segíthet kijutni belőle. Ugye, volt? De akkor hadd kérdezzek valamit! Kik azok az emberek, akikről megfeledkeztél mégis? Vannak-e olyan helyek, könyvek, időpontok, események, ételek vagy italok, filmek, sportok, módszerek, techinkák, régi élmények, tapasztalatok, vagy akármicsodák, amelyeket eddig még nem vettél számba? Ha helyes döntést akarsz hozni, akkor vedd észre, ami körülötted van. Annyi a lehetőséged, mint a tenger, csak néha túlságosan válogatós vagy.

Ha túl erős napszemüveget hordasz, akkor nem fogsz mindent észrevenni. Célszerű olyan szűrőket alkalmazni, amikor a világot szemléled, amelyek nem túl apró rostán engedik be az információt. Ha bizonyos típusú emberekkel nem állsz szóba, ha bizonyos dolgokat nem vagy hajlandó megtenni, ha bizonyos szokásaidtól nem vagy hajlandó megválni, ha bizonyos helyekre nem vagy hajlandó elmenni, és ez a sok bizonyos ez nem is olyan szörnyű, hanem igazából kedved nincs hozzá, akkor sajnos rabként éled az életed egy összkomfortos cellában, amelyen nagybetűvel csak annyi áll, hogy KOMFORT ZÓNA. Ez a Te saját és különbejáratú, de semmilyen kijáratú kényelmi zónád nem mindig ad teret a kreatívitásnak.

Ha nem is utazol el most azonnal a világ túlsó felére, de mint lehetőséget, elfogadod ezt is, akkor könnyebben tudsz kreatív lenni.

Rugalmasság

Ha már széles sávon veszed a világot, és rengeteg lehetőséget adsz magadnak, akkor is hasznos lehet, ha néha fókuszba hozol ezt-azt. A legegyszerűbb dolgokkal is nagyon sok mindent lehet művelni. Egy asztalon pl. lehet enni, írni, rajzolni vagy társasjátékozni. Ugyanakkor egy asztalt le is lehet festeni, át is lehet alakítani, tarthatjuk rajta a macska kosarát, sőt, egy asztalra rá is lehet állni, meg ki lehet vinni, fel lehet darabolni gyújtósnak, és még egy csomó mindent megtehetsz egy asztallal.

Az emberi viselkedés is hasonló. Egy váratlan helyzetben pl. mondhatod azt, hogy igen, és elfogadhatsz egy ajánlatot, ami nem igazán tetszik, vagy vissza is utasíthatod, de nem biztos, hogy ez jó döntés, mert mi van, ha mégis jó az az ajánlat. De nem csak ez a két lehetőség van. Ugyanebben a helyzetben kérhetsz haladékot, jó tanácsot, vagy elfogadhatod és később mégis lemondhatod, mondhatod azt, hogy “nem tudom”, vagy észrevétlenül felszívódhatsz, színlelhetsz rosszullétet, vagy kacaghatsz hangosan. Tele van az életed kihasználatlan lehetőségekkel és döntési helyzetekkel. Biztos, hogy mindig jól döntesz? Biztos, hogy nem, és ez így normális, de azért jó volna minél többször megfelelő döntést hozni.

Tudod, Tímea, sokkal több lehetőséged van, mint gondolnád, mert rugalmas vagy! Mindenki rugalmas, csak nem mindenki nyúlik. Mindenkinek ezer lehetősége van, de páran csak egyet tekintenek annak.

Bátorság

Sokan azért nem jutnak el a csúcsra, mert félnek, hogy leesnek.

Nem mindig tudjuk előre átgondolni az egész életünket. Pedig jó volna előre látni, mi történik, ha olyan döntést hozok, ami kiránt a megszökött kerékvágásból, és erősen meg kell markolnom a kormányt, ha az úton akarok maradni. Erre az esetre vonatkozó tipikus kérdések:

- Mi volna, ha kilépnék ebből a kapcsolatból?
- Mi volna, ha munkahelyet változtatnék?
- Mi volna, ha gyereket szülnék?
- Mi volna, ha eladnám a kocsit?
- Mi volna, ha őszintén elmondanék valakinek valamit?

És hasonlók. Tényleg, mi volna? Mit tudom én! Ezeket nem mindig lehet tudni. De a legtöbbször nem olyan vészes a helyzet, amilyennek látjuk, s ha ezt be is látjuk, akkor lehetünk egy kicsit bátrabbak, és meghozhatunk pár nagyobb döntést. Nagyobbat, de azért ésszel.

A kreatív ember mindig figyel, észreveszi a lehetőségeket, és szívesen kipróbál dolgokat, még ha bátor döntéseket kell hoznia is néha. Érhetik meglepetések, az is igaz. De a kreatív ember igazán szereti a meglepetéseket. És hogy egy meglepetés mennyire kellemetlen és mennyire jó, az meg sokszor csak nézőpont kérdése.

A kreativitás egyfajta elegancia is. Ha kreatívan gondolkozol, a mindennapi életben is olyan döntéseket hozol, amelyek bizonyos dolgokat lerövidítenek, vagy egyszerűen feleslegessé tesznek. Lesz egy csomó időd, és végre azzal foglalkozhatsz, ami valóban fontos. Ezek tényleg elegáns megoldások. Amire eddig elment a napod, azt lerendezheted egyetlen óra alatt is. Bizonyos áldozatokkal számolnunk kell, de hát annyit igazán megér a dolog.

Szűcs Tibor - mindennapinlp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok