2018. április 2., hétfő

A SZESZÉLYES ÁPRILIS


Ma már persze nem csak az általában sok esőt hozó áprilisi hónap szeszélyes, hanem gyakorlatilag az egész év időjárása. Nyáron néhány napra (vagy hétre!) beköszönt az ősz, télen pedig időnként olyan meleg van, hogy kabát és pulóver nélkül járkálhatunk.

Semmi értelme ilyenkor azon bosszankodnunk, hogy az időjárás miért nem az elvárásaink szerint alakul. A bosszankodástól az idő nem fog megváltozni, a kedvünk viszont garantáltan egész napra borús lesz.

Ugyanez a helyzet az érzéseinkkel és az érzelmeinkkel is. Sok olyan van közöttük, amelyeket nem akarunk érezni, mert gyerekkorunkban az a minta rögzült bennünk, hogy ezek nem helyénvalóak. Úgy véljük,
  • haragudni,
  • szomorkodni,
  • gyászolni,
  • sírni,
  • túlzottan örülni,
  • hangosan nevetni vagy
  • jókedvűen énekelni


nem szabad. Ezért, ha ezek az érzelmek megjelennek, igyekszünk elfojtani őket, és a lehető leghamarabb megszabadulni tőlük. Azon bosszankodunk, hogy az érzelem jelen van, ahelyett, hogy elfogadnánk a jelenlétét. A bosszankodástól persze itt sem lesz semmi jobb …Ezt a folyamatot csak erősítik mások megjegyzései, vagy a saját gondolataid, amelyek így szólnak:

Már megint hisztizel itt nekem!
Túl érzékeny vagy!
Már rég túl kellene lenned ezen!
Gondolkodj inkább józanul!
Ne légy már ilyen érzelgős!

Pedig az érzelmek és érzések áramlása ugyanúgy az életünk természetes része, mint az a folyamat, ahogyan a természet átalakul, és az időjárás megváltozik.

Egyetlen teendő van minden alkalommal, amikor egy érzelem megjelenik: fogadd el, hogy ott van, és éld át a lehető legteljesebben. Nem kell attól félned, hogy „úgy maradsz”: az érzelmek épp attól nem tudnak továbbáramlani, hogy ellenállunk nekik. Amint megengeded magadnak, hogy valamit mélyen átérezz, észre fogod venni, hogy néhány percen belül elmúlik. Áthalad rajtad, mint a felhők sokasága egy szeles napon az égen.

Tudd, hogy minden érzésed és érzelmed fontos és érvényes. Senkinek nem áll jogában megmondani neked, hogy mikor, mit kellene érezned. Azt érzed, amit érzel, és a saját érzéseiddel kapcsolatban egyedül neked lehet igazad.

Használd hát az áprilist arra, hogy együtt áramolj az esővel és az áradó folyókkal! Fogd a naplódat, és írd ki magadból minden érzelmedet – írj le mindent, ami felzaklat és fájdalmat okoz, és mindent, ami örömmel és boldogsággal tölt el!


Áprilisi mantrád legyen ez:

Az érzéseimmel együtt is szeretem magam.


Szeretettel,

Sarkadi Kriszta
szeretetterapeuta,
a Szerelmeskönyv írójaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok