2019. május 9., csütörtök

A valódi intimitás nem az ágyban kezdődik - 1. rész

A valódi intimitás nem az ágyban kezdődik - 1. rész


Párkapcsolatra vágyunk és annak minden tartalmára amilyen gyorsan csak lehet. Az a szomorú helyzet, hogy az "instant" szelleme már a kapcsolatainkba is beférközött, és ha ez önmagában nem lenne elég baj, ezt megsózza az is, hogy már a megismerkedésünk pillanatától kezdve úgy lépünk a másik felé, mintha az ellenségünk lenne, akit le kéne győzni, és komoly játszmázási hadműveletekbe kezdünk, annak érdekében, hogy ne mi kerüljünk ki vesztesként.

Már az ismerkedés elején, mindezt, egy jelmondatra építjük: "Én akarok felül lenni! Ne mellettem gyere, hanem alattam, mert én úgy leszek érzelmileg biztonságban". Jó játék, főleg, hogy mindezt egyszerre vívjuk, és nem hogy nem kerülünk így egymás mellé, de még csak szemtől szembe sem és minden küzdelmünk közepette egyre csak magányosabbak vagyunk még egymás "mellett" is.

A másiktól gyorsan várunk mély érzéseket és a kapcsolattól olyan értékeket, mint az összetartozás, de ezeket az érzéseket csak egy bensőséges kapcsolat ajándéka során tapasztalhatunk meg, hosszú idő után.

Biztonságra épült játszmázásunk megment ugyan a csalódástól, de nem is engedi, hogy két ember őszintén közel kerülhessen egymáshoz, mert energiánkat, figyalmünket felemészti az "add meg magad" háborúért folytatott harc, ami valljuk be, rettentő kimerítő és boldogtalan érzést szül csak bennünk, arról nem is beszélve, hogy nyomokban sem tartalmaz őszinte szeretetet, odaadást. Mégis elképesztő stratégiákat állítunk fel, csupán azért, hogy magunkat védjük, és a másikat behálózzuk, de ez csak egy pengeélen táncoló, magányos érzelmi biztonsági vár építése.

A vár végül bitang erős lesz, és mi ott maradunk benne betemetve. - Éljen-éljen! - kiabálhatnánk, itt aztán nem érhet semmi, de tényleg semmi! Ekkor talán jobb esetben ráeszmélhetünk hova kényszerítettük magunkat félelmünkben, se be, se ki. Ruháinkat könnyedén dobjuk a földra, és mutatjuk meg tesztünket meztelenül, de a lelkünket vastag fallal elválasztva rejtjük a másik elől, és ha nincs kapcsolatunk, vagy csak látszólag fenntartott  viszonyunk van, akkor nem kell félnünk attól, hogy valakihez közel kerülünk és az újabb csalódást vagy változást idéz elő életünkben.

Érhető lenne ez a viselkedés? Talán igen, hiszen oka van bezártságunknak,  egykor könnyedén, bizalommal tárulkotunk ki, és a tapasztalataink útvesztőiben, valamikor útközben, életünk pofonok százaival tanított meg erre a védekező felállásra. Mind keresztül mentünk életünk első szerelmi csalódásain, de minden egyes új ismeretség ott rejti magában azt is, hogy levessük magunkról ezt az átkot, és bár a kockázata mindig fenn áll annak, hogy méltatlan emberek felé nyitjuk meg szívünket, a félelem mégis csak börtönbe zár, megfoszt attól a boldogságtól, ami életünk része lehetne. A szex gyors módja arra, hogy lelkünk kielégülése után sóvárgásra gyógyír lehessen, a vágy, hogy valakihez közel kerülehssünk, ott van mindenkiben, de csupán a szex, nem képes önmagában megadni a teljes feloldozást, csak egy röpke pillanatra.

A valódi intimitás megtapasztalásáért vásárra kell vinnünk a lelkünket, hiszen ez a kitárulkozásról és befogadásról szól, nem csak testileg, hanem lelkileg és szellemileg egyaránt. Ez az élmény azok számára nyilvánulhat meg, akik rendelkeznek némi önismerettel és képesek saját árnyékos részüket is már szeretően átölelni, így vagyunk képesek empátiával fordulni a másik felé. Az ilyen emberekre mondjuk, hogy már érzelmilet felnőtt emberek, ez a csoda gyermeteg toporgással és követelőzéssel nem fellelhető, ezért tisztán, önzetlenül kell adnunk magunkból, hogy viszont kaphassunk.


Forrás: Stylemagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katka szép oldala

Lia Weblapkellékek, kütyük és kódok